Targi na Medal

Podwójne „tak” dla innowacji

Nowoczesne technologie i premiery. Branża żywnościowa przyjedzie do Poznania

Autor: Krzysztof Suwart 28 września 2018

Najnowsze technologiczne rozwiązania dla branży spożywczej, w tym właścicieli barów, restauracji, czy hoteli. Już w niedzielę w Poznaniu rozpoczynają się największe w Polsce Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH.

POLAGRA TECH rozpoczyna się już 30 września i potrwa do 4 października. W Poznaniu zaprezentują się najwięksi wystawcy z kilkudziesięciu krajów. Kilkadziesiąt tysięcy zwiedzających będzie miało szansę zobaczyć nowości technologiczne - m.in. maszyny, urządzenia i dodatki do żywności.

Wystawcy zapowiadają także prezentację innowacyjnych rozwiązań, które wyznaczają trendy na rynku spożywczym. To m.in. sprzęt do konfekcjonowania żywności, urządzenia chłodnicze, rozlewnicze, owocowo-warzywne, mleczarskie, do produkcji makaronów, czy środki transportu.

Złote medale dla najlepszych

Wśród zaprezentowanych podczas targów innowacyjnych rozwiązań, znajdzie się siedem, które już zostały nagrodzone przez ekspertów Złotymi Medalami MTP. To wyróżnienie potwierdza unikalną jakość produktu. O tym, jak prestiżowy jest to konkurs, świadczy choćby liczba zgłoszeń - rocznie ok. 500 produktów stara się o ten tytuł.

Spośród wybranych przez specjalistów rozwiązań, każdy może wyróżnić jego zdaniem najlepsze - w głosowaniu na Złoty Medal - Wybór Konsumentów.

Metody są dwie - przez Internet, na stronie Złoty Medal MTP , albo podczas targów. Umożliwiają to interaktywne ekrany dotykowe oraz mobilni promotorzy Złotego Medalu.

Wśród tegorocznych laureatów Złotego Medalu POLAGRA TECH 2018 jest zmywarka wózkowa MDC Multi Washer - spółki Peters & Nurkowski. To kompaktowe, które zastępuje kilka różnych urządzeń do każdego rodzaju naczyń, co pozwala znacznie ograniczyć koszty.

Drugim z laureatów jest Mieszanka Jaglana firmy ECO TRADE. To produkt o niskiej zawartości glutenu, przeznaczony do produkcji pieczywa. Zawiera mąkę i kaszę jaglaną. Jest źródłem cennego błonnika pokarmowego.

Głosować można także na Protein Mix produkowanym przez spółkę ECO TRADE. To mieszanka mączna do produkcji krakersów o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego z ziarnami. Dzięki unikatowemu składowi wpasowuje się w dietę „low carb”, która polega na obniżeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu ilości białka.

Wyróżniony został również produkt firmy UNIFERM - FermFresh® Dinkel. To orkisz z całymi ziarnami pszenicy, w zakwasie orkiszowym z miodem, który stosowany jest do produkcji pieczywa - m.in. marek Miodowy Orkisz i Obfitość Zbóż.

Na liście laureatów jest także Sensorist TH PRO firmy TeleScope. Jest to bezprzewodowy rejestrator radiowy temperatury i wilgotności. Dzięki pracy na specjalnej częstotliwości, zasięg jego działania jest 3-4-krotnie większy niż w przypadku systemów wykorzystujących WiFi.

Głosować można także na TrayMotion produkowany przez spółkę WIESHU POLSKA. Ten system automatycznego załadunku i rozładunku pieca daje możliwość wypieku praktycznie bez udziału obsługi. Pozwala na zwiększenie wydajności pracy i regularny rezultat wypieku.

Eksperci przyznali Złoty Medal MTP również za wszechstronne urządzenie krojące i porcjujące praktycznie każdy rodzaj mięs. Urządzenie TVI GMS 520 TVI firmy Entwicklung &Produktion GmbH - MULTIVAC SEPP HAGGENMULLER pozwala na optymalizację procesu porcjowania produktów, przy niewielkich stratach.

Innowacje dla restauratorów i hotelarzy

Oprócz POLAGRA TECH na terenie MTP odbędą się również targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL. Przedstawiciele gastronomii i hotelarstwa w stolicy Wielkopolski, będą mogli poznać najnowsze trendy wyposażenia restauracji czy hoteli.

Niemal 100 wystawców zaprezentuje również profesjonalne urządzenia, które usprawniają pracę kucharzy, oraz wyposażenie, które zwiększa komfort i bezpieczeństwo.

Goście w strefach inspiracji będą mieli szansę zobaczenia i przetestowania wielu nowoczesnych rozwiązań. To m.in. urządzenia do sezonowania ekskluzywnych mięs i serów, szafy chłodnicze z innowacyjną nanotechnologią zapobiegającą starzeniu produktów, czy wielofunkcyjne urządzenia, które sprawdzają się w lokalach o małej powierzchni roboczej.

W strefie Invest Hotel Showroom będzie można z kolei zobaczyć gotowe aranżacje przestrzeni hotelowych.

Uczestnicy targów mogą liczyć także na efektowny 18. finał Kulinarnego Pucharu Polski.

O tytuł będzie walczyć 10 drużyn. Serwowane będą przystawka na bazie pstrąga z Zielenicy i buraka, danie główne, którego głównym składnikiem jest kaczka oraz deser na bazie dyni, jogurtu naturalnego i herbaty earl grey.

Przedstawiciele branży gastronomicznej mogą wziąć udział także w specjalistycznych szkoleniach. Spotkania mają być poświęcone różnym tematom - m.in. budowaniu marki.

Niemal tysiąc osób weźmie też udział w marketingowej konferencji dla hotelarzy Hotel Marketing Conference. Temat przewodni to „Simply more”, czyli więcej wiedzy i praktyki z zakresu rozwoju marki hotelu, narządzi marketingowych zarządzania personelem i budowania relacji z gośćmi.

Więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć na www.polagra-tech.pl oraz www.polagragastro.pl .

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop