Targi na Medal

Podwójne „tak” dla innowacji

Największe targi spożywcze w regionie. Smaki z całego świata

Autor: Monika Rosmanowska 7 maja 2018

Produkty bez laktozy, GMO i w przyjaznych środowisku opakowaniach. Do tego nowa i innowacyjna żywność od polskich i zagranicznych firm. Kto interesuje się kuchnią i zdrową żywnością musi zajrzeć na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Do Poznania zjedzie blisko 170 wystawców z 17 krajów.

Od ponad 30 lat branża spożywcza spotykała się w halach Międzynarodowych Targów Poznańskich jesienią. Tegoroczna impreza po raz pierwszy organizowana jest wiosną, a dokładnie 8-10 maja.

– Nowa data to dopowiedź na potrzeby branży, liczącej na kontrakty, które mogłyby być finalizowane w drugiej połowie roku. Majowy termin Polagry Food to dla producentów duża szansa na pozyskanie zamówień na ostatnie miesiące roku, które ze względu na święta mają niebagatelny wpływ na wyniki finansowe przedsiębiorstw – tłumaczy Edyta Bonin-Kanikowska, dyrektor projektu.

Tysiące klientów szukających polskiej żywności

Celem Targów Polagra jest wzmocnienie eksportu polskiej żywności. Na wydarzenie MTP zaprasza więc nie tylko polskich przedsiębiorców – właścicieli hurtowni i sklepów spożywczych, przedstawicieli sieci handlowych, ale też importerów i dystrybutorów produktów spożywczych zza granicy.

– To dla nich stworzyliśmy program Hosted Buyers, który łączy potrzeby eksportowe zgłaszane przez polskich producentów z zapotrzebowaniem rynków zagranicznych – mówi Bonin-Kanikowska.

Wśród zaproszonych gości są przedstawiciele branży spożywczej m.in. z Tadżykistanu, Wielkiej Brytanii, Gruzji, Kaliningradu, Grecji, Rumunii i Azerbejdżanu.

Polskie stoiska odwiedzą także kupcy z największej hurtowni żywności Bidfood czy ukraiński Evrotek, czyli grupa skupiająca cztery sieci detaliczne operujące na Ukrainie.

Nowe i najlepsze produkty z Polski

Polagra Food to także odkrywanie nowych smaków. Wśród tegorocznych wystawców nie zabraknie polskiej branży mleczarskiej, sektora mięsnego, firm przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz producentów słodyczy, herbat, napojów, przypraw czy bakalii.

Poza znanymi ze sklepowych półek produktami pojawi się sporo nowości, w tym m.in. sery bez laktozy i GMO, BIO czy wyroby bezglutenowe. Także produkty nagrodzone Złotym Medalem MTP za jakość i innowacyjność.

Wśród nich są pozbawione laktozy mleko w proszku, jogurt i śmietana; mleko w butelce z tworzywa HDPE, które jest przyjazne dla środowiska; koncentrat białek serwatkowych; ser pleśniowy, w tym bez GMO i ser polski z dziurami – wszystko od Mlekovity; masło ze Strzałkowa; śmietana homogenizowana 18 proc. oraz mleko w proszku Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.

Który z tych produktów jest najlepszy, najbardziej innowacyjny?

Na wszystkie produkty mogą teraz głosować zwiedzający MTP i internauci. Głosy oddajemy w Strefie Mistrzów (Aleja Lipowa przy pawilonie 7) oraz na stronie www.zlotymedal.mtp.pl.

Podczas MTP odkrywać można nie tylko polskie smaki. Swoją ofertę przedstawią również firmy m.in. z Belgii, Bułgarii, Chin, Francji, Hiszpanii, Korei Południowej, Niemiec, Szwajcarii, Włoch czy Sri Lanki. Smakosze spróbują czekoladek z francuskiej wytwórni pralin i czekolad Domaine de Béquignol, szynkę z hiszpańskiej Jorge Group czy ocet balsamiczny wyprodukowany z włoskich kiwi. Na stoiskach pojawią się także chińskie alkohole czy herbaty ze Sri Lanki.

Szkolenia dla najlepszych firm

Po raz pierwszy uczestnicy targów mogą skorzystać z otwartej strefy szkoleniowej w pawilonie 7. Eksperci z branży będą mówić m.in. o optymalizacji produkcji, wymogach związanych ze znakowaniem produktów, praktykach zakupowych konsumentów czy budowaniu marki.

– Chcemy, aby targi Polagra Food były nie tylko wystawą, ale też miejscem wymiany wiedzy i doświadczeń – zdradza Edyta Bonin-Kanikowska.

Dodatkowo organizatorzy zachęcają do udziału w spotkaniach matchmakingowych (kojarzących firmy) z belgijskimi producentami mięsa wieprzowego i wołowego, organizowanych przez VLAM Belgian Meat Office i Flanders Investment & Trade.

Tradycyjnie już podczas targów odbędzie się również Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa, organizowane przez Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy.

Forum to doskonała okazja do dyskusji o najnowszych trendach i kierunkach rozwoju branży, a także poznania nowych przepisów podczas warsztatów kulinarnych dla szkół gastronomicznych.

Więcej informacji i szczegółowy program targów można znaleźć na stronie www.polagra-food.pl .

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop